Laatste huurtoeslag nieuws

06-04-2012

In 2012 vinden er veranderingen plaats in de huurtoeslag. Lees hieronder wat de gevolgen voor u zijn. Maak een proefberekening om te zien hoeveel huurtoeslag u kunt krijgen.

25-02-2012

Betaald u op dit moment meer dan € 366,37 aan huur? Dan zult u in 2012 minder huurtoeslag gaan ontvangen.

Hoogte huurtoeslag

Als u in aanmerking komt voor huurtoeslag wilt u natuurlijk ook weten hoeveel de toeslag dan zal bedragen. De hoogte van de huurtoeslag is doorgaans afhankelijk van een aantal factoren, namelijk: uw inkomen, uw persoonlijke situatie, uw huurwoning en de kosten van uw huurwoning.

Uw inkomen

Omdat de huurtoeslag bedoeld is voor mensen die door een lager inkomen nauwelijks tot niet in staat zijn een goede woning te betalen, is de hoogte van de toeslag ook afhankelijk van uw inkomen. Zodra u veel verdient komt u minder snel in aanmerking voor enige vorm van huurtoeslag. Hoe minder u verdient, hoe hoger de toeslag zal zijn.

Uw persoonlijke situatie

Een groot verschil maakt de persoonlijke situatie waarin u verkeert. De hoogte van de huurtoeslag wordt daar dan ook door be´nvloed. Wanneer u samenwoont brengt u ook gezamenlijk de kosten voor de huurwoning op.

Uw huurwoning

Er is een groot aanbod aan huurwoningen. Uw huurwoning speelt dan ook een belangrijke rol bij de hoogte van de toeslag. Zodra u in een grote, dure huurwoning woont, zult u meer zelf moeten betalen en ontvangt u dus ook minder aan toeslagen. Wanneer u echter in een kleine en goedkopere huurwoning woont, ontvangt u doorgaans meer toeslag.

Uw huur

De huur die u maandelijks dient te betalen is natuurlijk grotendeels afhankelijk van het type huurwoning en de plaats waarin u woont. Zo zult u in het stadscentrum van een grote stad meer kwijt zijn aan huur dan in een woonwijk. De hoogte van uw huur is bepalend voor de hoogte van de toeslag, maar wel in samenhang met uw inkomen en uw persoonlijke situatie.

Proefberekening maken

Wilt u een duidelijk beeld krijgen van uw persoonlijke situatie? U kunt er voor kiezen om online een proefberekening te maken. Zo ziet u snel welke toeslag op uw situatie van toepassing is.